BRONNEN > DA Converters > Cambridge Audio DacMagic

Cambridge Audio DacMagic

Beschrijving / Description

Elk kanaal van de DacMagic heeft zijn eigen Wolfson WM8740 DAC en analoge circuits die zowel dual mono als gebalanceerd zijn uitgevoerd. De DacMagic heeft daarom behalve Cinchbussen ook XLR uitgangen. Dankzij DSP (Digital Signal Processing) werd een uniek digitaal filtercicuit, extra Jitter onderdrukking en upsampling naar een hogere sample-rate mogelijk. De DSP IC is een Texas Instruments 32 Bit type wat met ATF (Adaptive Time Filtering) asynchrone upsampling werkt. Dat ATF is in feite één van de meest belangrijke troeven van de DacMagic want het resampling proces heeft een hogere precisie dan dat van de meeste sample-rate omzetters. De Cambridge DacMagic ATF DSP werkt met een algoritme dat het originele signaal dichter benadert dan conventionele interpolatoren en kan upsamplen tot 192 kiloHertz (24 bit), aldus de fabrikant.

Dankzij de 32 bit DSP IC heeft Cambridge Audio hun eigen digitale filter algoritmes met drie verschillende filter opties kunnen ontwikkelen. Men kan via een toets op het frontpaneel kiezen tussen lineaire fase, minimale fase en steile filtering.

Lineaire fase geeft dezelfde filtering als dat van de Azur 840C upsampling CD player. Dankzij `constant group delay` wordt het signaal volledig tijd-coherent aangeboden aan de uitgang. Minimale fase biedt geen constant group delay maar zorgt voor een optimale weergave van transients (percussieve geluiden). Steile filtering verwijdert intermodulatieproducten (`close-in aliasing`) uit het nuttige frequentiebereik door de frequentie-respons na een lichte afval bij 20 kiloHertz naar een ultra-steile afval te laten verlopen. Deze filters zijn alle drie van hoge kwaliteit en geven de gebruiker de mogelijkheid om tussen subtiel verschillende weergave-karakters te kiezen, aldus de fabrikant. De filterinstellingen worden overigens per digitale ingang onthouden zodat men bijvoorbeeld een steile filtering kan kiezen voor de USB ingang en een minimum fase filtering via de S/PDIF ingang. Daarnaast biedt de DACMagic een functie die we lang niet meer zijn tegengekomen bij betaalbare DAC`s: de mogelijkheid om de fase van een ingang te inverteren waarmee onder andere opnames met een (180 graden) gedraaide fase correct kunnen worden weergegeven.
Klik op de afbeelding voor een vergroting
Click picture for magnification

Specificaties / Specifications

Op het 5 milimeter dikke aluminium frontpaneel treffen we behalve de twee toetsen voor ingangskeuze en filterstanden ook enkele indicatie-LED`s aan die de sampling rates (32, 44.1, 48, 88.2 of 96 kHz) aangeven. Fase-invertering wordt verkregen door de filterkeuzetoets enkele seconden ingedrukt te houden. Aan de achterzijde bevinden zich behalve twee dubbel uitgevoerde (S/PDIF & Toslink) ingangen en een USB ingang zelfs een dubbel uitgevoerde digitale uitgang (ook S/PDIF & Toslink). Bronnen zoals een PC/NAS of een Media Player (dus ook dockingstations) kunnen direct worden aangesloten. De analoge uitgangen zijn zowel ongebalanceerd (Cinchbussen) als gebalanceerd (XLR chassis) uitgevoerd, wat opmerkelijk is. De 18 VA lichtnetadapter is aan het uiteinde van zijn snoer van een ferrietkraal (`RF-stopper`) voorzien.

Staat van artikel          Tweedehands
Prijs            € 179,00
          (excl. € 7,25 verzendkosten)